Ervaring cliënten

MW, 40 jaar en BW, 8 jaar
Ongeveer een halfjaar geleden hebben mijn zoon (8) en ik een trainingstraject afgesloten bij Brain-Fit. Toen we startten, staken we beiden niet lekker in ons vel. We waren – zij het door verschillende oorzaken – niet goed in staat om om te gaan met de obstakels die we tegenkwamen. Een vriendin maakte me attent op Neurofeedbacktraining, waarover zij in een vakblad had gelezen. Ik kwam in contact met Brain-Fit en werd extra geïnteresseerd omdat deze methode ook wordt gebruikt om tot betere prestaties te komen door mensen die geen noemenswaardige psychische problemen hebben. Dat haalde het uit de hulpverleningssfeer.

We waren aanvankelijk sceptisch. Het is moeilijk te begrijpen wat er nu precies gebeurt en er is niet direct tastbaar resultaat. Als er al na een paar sessies resultaat merkbaar is, ben je geneigd dat aan andere positieve ontwikkelingen toe te schrijven die ‘toevallig’ ook net plaatsvinden. En als er vervolgens voor je gevoel weinig tot niets gebeurt vraag je je in je onzekerheid af of het allemaal wel zin heeft. Wat helpt is dat je op meerdere momenten jezelf moet evalueren: hoe je je voelt, hoe je omgaat met bepaalde zaken, hoe je slaapt, etc. Dan zie je dat er wel degelijk een verbetering is opgetreden. Je bent snel geneigd te vergeten hoe het eerst was en vindt de nieuwe situatie waarin je je bevindt weer zo snel normaal. Bij het afsluiten van de reeks trainingen was ik positief, maar ook benieuwd of het allemaal zou beklijven. Inmiddels zijn we een halfjaar verder en kan ik zeggen dat het een blijvend positief effect heeft op hoe wij in het leven staan. Mijn zoon heeft een zelfvertrouwen ontwikkeld waar ik versteld van sta. Hij heeft geleerd zich prima te handhaven in sociale situaties waar hij voorheen veel moeite mee had. Hij heeft grip op zijn leven gekregen en dat straalt hij uit. Hij is voor rede vatbaar en als er iets gebeurt waardoor hij terugvalt in oude gedragspatronen dan herkent hij dat en meestal lost hij het zelf op in plaats van de handdoek in de ring te gooien. Zelf heb ik ook baat gehad bij de trainingen. Het is alsof ik meer ‘los van de stof’ ben komen te staan. Ik laat me minder meeslepen door mijn emoties, herken beter de patronen en ben in staat eruit te stappen als ik dat wil. Zonder overigens vlak te worden op emotioneel gebied, iets waar ik een beetje bang voor was. Juist mijn grilligheid hoort bij me en levert me veel op in creatieve buien bijvoorbeeld. Maar het is meer het gevoel van zelf bepalen hoe je ermee omgaat, niet langer het gevoel dat het je overkomt. Ik vermoed dat bij mijn zoon eenzelfde soort proces heeft plaatsgevonden. Ik ben in ieder geval erg blij dat we het hebben gedaan!

F.L., 21 jaar
Ik ben 21 jaar en 4e jaars HBO-Verpleegkunde studente. De reden dat ik naar Brain-Fit ben gekomen is omdat ik voelde dat ik met bepaalde dingen in mijn leven vastliep.  Na een paar trainingen merkte ik dat ik tot andere inzichten kwam. Ik kijk nu anders tegen mezelf en mijn omgeving aan. Ik heb het gevoel dat ik nu meer op mezelf kan vertrouwen, dat ik altijd moet luisteren naar mijn eigen intuïtie, dat ik mijn eigen pad moet volgen dat ik voor ogen heb en dat ik meer voor mezelf moet opkomen. Ook heb ik gemerkt dat lachen veel invloed heeft op het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor je gemoedstoestand. Na een training voelde ik me altijd heel ontspannen. Dat was erg prettig. Wat ik ook prettig vind aan Brain-Fit is de deskundige begeleiding en de aangename ambiance. Kortom: Neurofeedback heeft me net dát steuntje in de rug gegeven dat ik nodig had!

Moeder van Bas, 9 jaar (ADHD)
Bij Bas is ADHD vastgesteld. Zijn gedragsproblemen waren zo ernstig dat hij medicijnen kreeg. Uiteindelijk werkte dat niet. Hij kreeg problemen met zijn hart, werd somber, kortom, wij zochten naar een alternatief. Toen zijn wij Neurofeedbacktraining gaan doen bij Brain-Fit. Voor Bas heeft dat goed gewerkt. Natuurlijk blijft hij nog wel een druk kind maar je kunt hem nu veel makkelijker uit zijn boosheid trekken: even aankijken, z’n naam roepen of beetpakken is vaak genoeg. Dat zeggen ze op school ook. Bovendien concentreert hij zich beter op wat hij doet: spelen, schoolwerk of judo. Laatst heeft hij zelfs een medaille gewonnen met de clubkampioenschappen. Je zag gewoon dat hij zijn aandacht er veel meer bij had. Wat ik ook geweldig vind is dat de buurtkinderen weer met hem willen spelen. Die meden hem vroeger altijd door zijn impulsieve gedrag. Nu komen ze hem gewoon weer ophalen. En dat allemaal zonder medicijnen. Dat is toch geweldig!

Een halfjaar na de laatste training ontvingen wij dit bericht:
Wij zijn jullie nog steeds erg dankbaar en merken nog steeds positieve resultaten van de Neurofeedbacktraining bij Bas.
Bas gaat erg goed, in augustus gaat hij naar het reguliere onderwijs en hoeft niet meer naar speciaal onderwijs. Dit heeft ons heel wat moeite gekost, maar Bas heeft bewezen dat hij het kan. Hij heeft een proefperiode gedaan en dit is erg goed verlopen? Na de training bij jullie is het alleen maar beter gegaan, uiteraard wat dipjes maar dat hoort er ook bij. Wij wilden jullie dit goede nieuws toch laten weten, want mede dankzij jullie is dit gelukt.

M.K., 42 jaar
Ik had last van depressieve gevoelens, gevoel van machteloosheid en had geen zelfvertrouwen meer.  Deze klachten zijn ontstaan nadat ik last kreeg van een gevoel van een brok in mijn keel, moeilijk kunnen slikken en dat ging maar niet over, waardoor ik slikangst kreeg en uiteindelijk depressief werd.
Ik heb de trainingsessies gedaan bij Brain-Fit met als resultaat dat ik weet hoe ik goed met mijn klachten om kan gaan, weer zelfvertrouwen heb, vrolijk en enthousiast ben en veel dingen onderneem. De slikangst is nog niet helemaal verdwenen, maar het is nu leefbaar.

C. v.d. B., 47 jaar
Ik had al lang last van mijn klachten. Ik had wel eens van Neurofeedback gehoord en wist dat volwassenen veel baat bij een training kunnen hebben bij depressie, slaapstoornissen, migraine en angststoornissen. Ik besloot een afspraak te maken.  Na een paar trainingen voelde ik mij al energieker, had minder last van hoofdpijn, kon mij beter concentreren en werden de angststoornissen minder. In het begin had ik twee trainingen per week, na een tijdje om de twee weken en later om de drie weken.  Na een halfjaar voelde ik mij veel beter, zodat we besloten om het nu weer zelf te proberen.
Na zeven maanden heb ik weer eens twee trainingen gehad om de hersenen weer een beetje te prikkelen. Ik voelde direct resultaat en het gaat nog steeds goed.

FH, 74 jaar
Wat betreft mijn ervaring met Brain-Fit kan ik ik het volgende zeggen. De aanpak was sympathiek en rustig, bijna zakelijk. De methode werkte ontspannend ;de uitleg na elke zitting was duidelijk en begrijpelijk. Ik had al snel het gevoel dat ik in balans raakte en dat mijn emoties hanteerbaar werden. Fysiek merkte ik dat de bruxatie op mijn gebit langzaam verminderde,dat wil zeggen dat de enorme druk op mijn kiezen en tanden verdween (in extreme gevallen heb ik kiezen en kronen verbrijzeld). Of de supplementen een bijdrage hebben geleverd kan ik niet beoordelen,zij het dat ik in de toekomst de B-12 in de gaten zal houden. De bijwerkingen van de vele medicijnen vertroebelen het beeld. Al met al is het opmerkelijk dat in een periode van 5 maanden ik mijn balans heb gevonden, een gevoel dat na 25 jaar hulp van een psychiater niet werd gerealiseerd. Bij mijn laatste controle door de cardioloog, na een echo, zei hij iets opmerkelijks: ik was een ander mens geworden met een gezonde gelaatskleur, die niet meer beheerst werd door angst voor het knappen van de aorta. Ik denk hiermee de essentie van mijn ervaring te hebben weergegeven.