Veelgestelde vragen

Klik op een vraag om een antwoord te zien.

Moet ik mij voorbereiden op een Neurofeedback sessie?

Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden. Wij raden je wel aan voor de sessie iets te eten en te drinken, echter geen koffie. Zolang je niet onder invloed bent van alcohol of verdovende middelen kun je gewoon trainen.

Is Neurofeedback gevaarlijk? Doet het pijn?

Nee, Neurofeedbacktraining is een non-invasieve methode Dat wil zeggen dat er niets je lichaam in gaat. De sensoren op je hoofd meten alleen de hersenactiviteit. Hier voel je niets van.

Kun je met Neurofeedback zien wat iemand denkt of voelt?

Nee, jouw gedachten, herinneringen of gevoelens zijn niet zichtbaar met de apparatuur en software van NeurOptimal. Aan de hand van de activiteit van je hersengolven kunnen wel de meeste psychische en een aantal lichamelijke aandoeningen worden herkend.

Hoe voel ik mij na een trainingssessie?

Het kan zijn dat je een bepaalde mate van vermoeidheid ervaart of dat je je slaperig voelt. Dit is heel normaal; je doet aan fitness, alleen worden niet je spieren maar je hersenen getraind.

Kan Neurofeedback mijn persoonlijkheid beïnvloeden?

Nee. Wel kan Neurofeedback je persoonlijkheid beter naar voren laten komen, doordat je een ongewenst gedragspatroon met behulp van de training oplost. Als je bijvoorbeeld geneest van een depressie zul je je wel degelijk anders voelen en gedragen; je persoonlijkheid zelf verandert niet, maar kan juist beter tot uitdrukking komen.

Is Neurofeedback geschikt voor kinderen?

Ja, doordat onze NeuroOptimal methode voor kinderen gebruikmaakt van films is deze uitermate geschikt om kinderen te trainen.

Kan ik met Neurofeedback stoppen met medicijngebruik?

Soms wel, niet altijd. De training is aanvullend op mogelijk medicijngebruik en kan ervoor zorgen dat de medicatie op termijn niet meer nodig is. Stem dit altijd af met je behandelend arts.

Zijn de resultaten blijvend?

Vaak zijn de behaalde resultaten blijvend. Bij veel aandoeningen is het gedrags- of functioneringspatroon gedurende lange tijd ingesleten. De Neurofeedbacktraining zorgt ervoor dat de hersenen geconditioneerd worden om uit deze ingesleten ‘groef’ te komen en op zoek te gaan naar een beter functioneringspatroon. Herhaalde sessies moeten ervoor zorgen dat dit nieuwe patroon blijvend wordt. Veelal geven onze cliënten er de voorkeur aan om als ‘onderhoud’ periodiek een boostsessie te volgen.

Kan ik gemaakte afspraken nog wijzigen?

Ja, je kunt afspraken telefonisch of via e-mail wijzigen. Als je een afspraak ten minste 24 uur van tevoren wijzigt, komen er geen extra kosten bij. Wij zijn wel genoodzaakt om niet tijdig gewijzigde afspraken in rekening te brengen.

Werkt Neurofeedbacktraining bij iedereen?

Neurofeedback heeft positieve resultaten bij 80 tot 90% van de mensen. Het aantal benodigde sessies verschilt echter per persoon, net als bij fitness voor het lichaam. Iedereen is uniek en heeft dus ook unieke hersenen.

Ik wil graag mijn golfspel verbeteren. Wat kan Neurofeedback voor mij betekenen?

De wijsgeer Confucius zei al: goede mensen zijn altijd bezig sterker te worden. Neurofeedback wordt dan ook steeds vaker ingezet om (top)sporters, maar ook managers, beter te laten presteren. In de golfsport (o.a. Tiger Woods) maar ook bij atletiek, voetbal (AC Milan) en vele andere sporten wordt Neurofeedbacktraining ingezet om op het juiste moment de verlangde prestatie te kunnen leveren. Het doel is hier om de sporter of manager een ‘peak performance’ te laten bereiken. In deze toestand functioneert het brein optimaal. Alles lijkt vloeiend te gaan en je voelt je goed op fysiek én mentaal niveau.